středa 5. října 2016

Šípková marmeláda

Pořád je ještě čas vyrazit na šípky a uvařit si marmeládu. Vařím jednu dávku každý rok, protože ji nutně potřebuji na přípravu šípkové omáčky k hovězí pečínce. Recept je odzkoušený. Výtěžnost z šípků překvapivě dobrá. Až na to pasírování. To dá trochu zabrat. Nicméně výsledek stojí za to :)





Potřebujeme:
šípky cca 2 kg
krystalový cukr cca 1kg
kyselinu citronovou
mletou skořici

Postup:
Odstraníme z šípků stopky a černé špičky (dělám nůžkami). Šípky propereme ve vodě a nasypeme do hrnce. Zalijeme vodou tak aby byly všechny šípky ponořené. Vaříme cca 2 hodiny a během vaření podléváme vodu a sem tam promícháme. Až jsou šípky úplně měkké, tak šípkovou směs rozmixujeme ponorným mixérem. Pak vezmeme sítko a trpělivě směs pasírujeme. Propasírované šípky necháme v lednici jeden den. Směs ještě zhoustne.





Druhý den směs zvážíme. Na 1,5 kg šípkové pasty patří 1kg cukru, 20 g kyseliny citronové a půl lžičky mleté skořice a krátce provaříme. Stačí 5 minut. Plníme do teplých suchých skleniček, zavíčkujeme, otočíme a necháme skleničky vychladnout.


 
 
 


Žádné komentáře:

Okomentovat