pátek 28. dubna 2017


Masové knedlíčky aneb KungFu Panda v Evropě a s bršlicí :)


Vzpomínáte jak se KungFu Panda pořád ládoval masovými knedlíčky? Dostala jsem na ně chuť. Když jsem řešila jak je asi udělám, došlo mi, že nudlové těsto plněné něčím se dá najít snad všude na světě. Od Asie, přes Rusko, Polsko až do Itálie. Výsledný recept je tak trochu od všeho něco:).


 
 
 
Vždycky když se pustím do domácího nudlového těsta, projdu při jeho výrobě několika fázemi:

Fáze 1. Obdivuju všechny ty sicilské ženy, že se jim s tím chce drbat.
Fáze 2. To byl zase blbej nápad. Mám já to zapotřebí?
Fáze 3. Při konzumaci konstatuju, že se to vyplatí. Je to totiž neskutečně dobrý.

Pokud jste to ještě nezkoušeli a taky nemáte strojek na těstoviny, tak se připravte na to, že je to opravdu fyzicky náročná práce. Ale ten výsledek pak...




Těsto:

Na 1 osobu počítejte na 100g hladké mouky 1 vejce.

Náplň:
(pro 4 osoby)

cca 300g mletého masa
1mrkev
kousek celeru velikosti mrkve
svazeček bršlice (můžete nahradit hladkolistou petrželí)
cibule
sójová omáčka
2 lžíce sýru Grana (jemně strouhaný)
sůl, pepř, olivový olej
2 lžíce strouhanky

Na posypaní:

cibule, slanina, bršlice, Grana, zakysaná smetana





Postup:

Z hladké mouky a vajec se špetkou soli vypracujeme hladké a tuhé těsto. Chce to opravdu trpělivost a sílu. Doporučuji těsto v polovině práce rozdělit na poloviny a dohníst zvlášť. Necháme odpočinout v lednici.

Na olivovém oleji orestujeme jednu cibuli, přidáme maso, osolíme a opepříme. Chvíli restujeme a vsypeme nahrubo nastrouhanou mrkev a celer. Ochutíme lžičkou sójové omáčky a podlijeme troškou vody a dusíme až se voda vypaří. Ke konci přidáme najemno nakrájenou bršlici a sýr. Hotovou masovou směs lehce rozmixujeme ponorným mixérem a vmícháme dvě lžíce strouhanky na zahuštění.

Vyndáme těsto z ledničky a rozdělíme na 4 díly. Každý díl rozválíme do tenka na lehce pomoučeném vále. Je to opět dřina, ale je nutné, aby těsto mělo cca 1-2mm. Potom rozkrájíme na čtverečky a na každý položíme lžičku směsi a vytvarujeme knedlíček.

Knedlíčky vaříme ve větším množství osolené vody 15-20 minut. Hotové sypeme směsí orestované cibulky, slaniny a bršlice. Posypeme troškou sýra a pokapeme zakysanou smetanou.




Je to strašně moc dobré a děti talířky dokonale vysmejčily a padaly výkřiky typu: "Ježíš to je tak dobrý" apod. :). Pokud se do knedlíčků pustíte, počítejte, že celá příprava Vám vezme asi 2 hodiny času. Ale tak třeba v neděli by to šlo ne?

Žádné komentáře:

Okomentovat